Er solceller mindre attraktive end deres omdømme?

Solcelleparker skyder op over alt i Danmark. Bestræbelserne på at nå regeringens klimamål udløser store tilskud til en solcelle-branche, som blandt politikere og medier har ry for at være grøn og klimavenlig.

Men der er en lang række problemer med solceller!

Solpaneler ender på lossepladsen langt hurtigere, end man hidtil har beregnet.

Sammenfatning af Harvard Business Review artikel fra 18-06-2021.

Solenergi er et hurtigt voksende marked, hvilket burde være godt nyt for miljøet. Desværre er der en hage. Udskiftningshastigheden for solpaneler er hurtigere end forventet, og med de nuværende meget høje genanvendelsesomkostninger er der en reel fare for, at alle brugte paneler ryger direkte på lossepladsen (sammen med vindmøller, der er lige så svære at genanvende). Myndigheder og aktører i branchen er nødt til at iværksætte en forbedring af økonomien og omfanget af genanvendelsesmulighederne, inden lavinen af solpaneler rammer.

Gå til den engelsksprogede HBR-artikel HER!

Solcelleparker på landbrugsjord – en tidsindstillet bombe for miljøet?

Sjællandske Nyheder debatindlæg den 27-10-2024 af Klaus Kjelstrup

“Solcellepaneler er overfladebehandlet med PFAS, også kendt som evighedskemikalier, der afvaskes med regnvand og skylles ned i jorden. Det er kemikalier som ikke nedbrydes i naturen, men kan ophobes i afgrøder, grundvand og i sidste ende i vores kroppe.

Så når “kloge” politikere beroliger modstandere, at solcelleparkerne med, at vi kan fjerne solcellerne igen efter en årrække og gendanne arealerne til landbrugsjord, så bliver jeg sgu lidt urolig. Ved de overhovedet, hvad de taler om?”

Læs artiklen HER!

Energiparker (solcelle- og vindmølleparker) SKAL godkendes af kommunalbestyrelsen

Som borger og mulig nabo til en ny energipark skal du vide, at det er dit byråd, der godkender projektet.

Det er altid det lokale byråd, der har den endelig beslutnings- og fortrydelsesret vedrørende energiparker! Følgende er modtaget fra et medlem af Folketinget:

Hermed link til loven, hvor af det fremgår, at det kræver kommunalbestyrelsens tilslutning. Og i lovens bemærkninger er det udpenslet, så INGEN kan være i tvivl:

“3.1.3.1 Udpegning af energiparker. Det foreslås i § 3, stk. 1, at ministeren for byer og landdistrikter med kommunalbestyrelsens tilslutning kan fastsætte regler om et areals anvendelse som energipark. Det vil således være en forudsætning for udpegning af et areal som energipark, at den kommunalbestyrelse, hvor energiparken vil være beliggende, har givet sin tilslutning til udpegningen. Kommunalbestyrelsen skal i den sammenhæng inddrage almindelige planlægningsmæssige hensyn, herunder hensyn til lokalsamfund, åbne kystlandskaber, væsentlige naturværdier og biodiversitet. Det vil også gøre sig gældende i kystnærhedszonen.”

Der kan derfor ikke være stor uenighed, da det står meget klart i loven.

Se nedenfor for yderligere detaljer. https://www.retsinformation.dk/eli/ft/202312L00166 https://www.planinfo.dk/…/statsligt-udpegede…/qanda